MĖSOS MĖGĖJŲ ATEITIS

MĖSOS MĖGĖJŲ ATEITIS

2025-02-08

 

Remiantis nauju tyrimu, sumažinus raudonos mėsos suvartojimą, gali būti padaryta daug teigiamo poveikio jūsų širdžiai, aplinkai ir galbūt net jūsų ilgalaikei kognityvinei-protinei sveikatai, tai yra, sumažėja rizika susirgti demensija.

Tiems, kurie valgė ketvirtadalį porcijos ar daugiau perdirbtos raudonos mėsos, tokios kaip lašiniai, Bolonija ir dešrainiai, grėsė 13% didesnė tikimybė susirgti demencija nei tiems, kurie suvartodavo mažiau nei dešimtadalį porcijos per dieną. Ši žinia paskelbta remiantis mokslo tyrimu žurnale „Neurology“.

Raudonos mėsos porcija paprastai yra apie 85 gramai (3 uncijos), tai būtų du gabalėliai lašinių, 1,5 Bolonijos griežinėlių arba vienas dešrainis, rašoma pranešime spaudai apie šį tyrimą.

Tyrimo duomenimis, tyrėjai taip pat nustatė, kad papildomas kasdienio perdirbtos raudonos mėsos patiekimas, jos suvartojimas buvo vidutiniškai susijęs su 1,6 metų pagreičiu senėjančiomis smegenimis.

Tyrėjai padarė išvadą, jog tarp raudonos mėsos vartojimo ir demensijos yra ryšys. Tyrimai tęsiami, vienas iš tyrimo autorių yra dr. Danielis Wangas, Harvardo T.H. mitybos katedros docentas. Wango žodžiais, atliekami ilgos trukmės tyrimai ir siekiama išsiaiškinti, kas konkrečiai nulemia demensijos atsiradimą ir protinių gebėjimų menkėjimą.

 

MĖSA KENKIA JŪSŲ SMEGENIMS

 

Tyrėjai nustatė raudonos mėsos vartojimo ryšius su daugeliu kitų sveikatos rezultatų, įskaitant kardiometabolines ligas, vėžį ir priešlaikinę mirtį.

Šiame tyrime tyrėjai išanalizavo daugiau nei 133 000 žmonių, kurių vidutinis amžius buvo 49 metai. Surinkti duomenys apėmė išsamią informaciją apie sveikatą, taip pat buvo atlikta apklausa per ilgą laiką ir apie tai, kokių dietų laikosi tyrimo dalyviai, duomenys buvo atnaujinami kas dvejus ar ketverius metus.

Daugiau nei 11 000 tyrimo dalyvių buvo diagnozuota demencija per 43 metų trukmės tyrimą.

Yra teorijų, kodėl raudona mėsa gali kelti ypatingą riziką kognityvinei sveikatai. Raudonoji mėsa turi daug sočiųjų riebalų ir duoda organinį junginį, susijusį su širdies ir kraujagyslių ligomis, ir abu kartu gali pakenkti nervų sistemai, kuri pablogina pažintinius gebėjimus, sukelia protinių gebėjimų nuosmukį.

Apdorota raudona mėsa taip pat turi daugiau medžiagų, tokių kaip nitritai, N-nitrozo junginiai ir natris, kurios kelia papildomą riziką, paskatina  kognityvinį nuosmukį, sakė pagrindinis tyrimo autorius Yuhan Li, tyrimo asistentas Channingo tinklo medicinos skyriuje Brigham ir Moterų ligoninėje Bostone.

Nitritai yra ingredientai, dažnai naudojami mėsos kietinimui, ir jie buvo susiję su sveikatos problemomis, o N-nitrozo junginiai taip pat randami kietintoje mėsoje ir yra susiję su vėžiu.

Wangas taip pat pranešė, jog šis naujausias tyrimas yra svarbus dėl to, jog buvo tiriama, kaip maistas, kurį vartojate, įtakoja jūsų smegenų senėjimą. Anot jo, per mažai domimasi smegenų senėjimu ir priežastimis, kurios tai sukelia. Wangas išreiškė viltį: „Tikimės, kad mūsų rezultatai skatins labiau atsižvelgti į ryšį tarp dietos ir smegenų sveikatos.“

 

SUVARTOJAMOS RAUDONOS MĖSOS KIEKIUS VERTA MAŽINTI

 

Remiantis tyrimu, jūsų valgomos raudonos mėsos kiekis gali būti svarbus veiksnys, jei rūpinatės savo ilgalaike sveikata.

Remiantis tyrimu, raudonos mėsos pakeitimas augaliniais baltymų šaltiniais, tokiais kaip riešutai ir ankštiniai augalai, buvo susijęs su 19% mažesne demencijos rizika ir 1,37 metų mažiau, arba lėtesniu kognityviniu senėjimu, tai yra, geresne protine sveikata.

Amerikos vėžio tyrimų institutas rekomenduoja apriboti raudoną mėsą iki trijų porcijų per savaitę ir valgyti mažai perdirbtos raudonos mėsos.

Jei norite atsiriboti ir valgyti mitybos požiūriu sveikatai naudingesnį maistą, gali būti atėjęs laikas pažvelgti į Viduržemio jūros dietą, kuri yra daugiau gyvenimo būdas, o ne griežtų ribojimų dieta.

Pagrindiniai Viduržemio jūros regiono gyvenimo būdo ir mitybos akcentai yra šie: daugiausia dėmesio skiriama vaisių, daržovių, grūdų, alyvuogių aliejaus, riešutų ir sėklų valgymui ir retkarčiais pasigardžiuojama žuvies gabalėliu, taip pat kartu sutelkiamas dėmesys į socialinį ryšį ir fizinį aktyvumą.

 

Parengta pagal: Keep your red meat to these limits to protect your brain health, experts say. By Madeline Holcombe, CNN. January 15, 2025. <https://edition.cnn.com/2025/01/15/health/red-meat-dementia-wellness/index.html>, žr. 2025-01-16.