ŠERBETAS: GĖRIMAS, KURĮ GAMINDAMI GALITE BŪTI KŪRYBINGI
ŠERBETAS:
GĖRIMAS, KURĮ GAMINDAMI GALITE BŪTI KŪRYBINGI
2024-06-27
Šerbetą gamindavo tarybinių laikų kai kurie restoranai Lietuvoje.
Esamu metu šis gėrimas įgavo naują populiarumą, kadangi yra atsiradę specialūs aparatai šerbetui gaminti tiesiog atviroje erdvėje, žmonių susibūrimo vietose, pliažų prieigose, o visą gamybos eigą gali stebėti praeiviai, karštomis dienomis šis gėrimas perkamas. Kaip rašoma „Visuotinėje lietuvių enciklopedijoje“, „šerbètas (turk. šerbet < arab. šariba – gėrė), šaltas gėrimas iš vaisių sulčių ir cukraus (kartais su alkoholiu)“ ⸎.
Šerbetu gali būti vadinami ir vaisiniai ledai, pagaminti iš užšaldytų sulčių. Internete šerbeto gėrimo ar šerbeto ledų receptų yra gausybė. Nesunkiai rasti galite sau tinkantį ir patinkantį receptą, šerbetą galite gamintis namų sąlygomis. Pasirinktojo recepto galite laikytis miligramo tikslumu ir net nusipirkti paprastai prie geresnių receptų reklamuojamą virtuvės įrangą, nekalbant jau apie sudedamąsias šerbeto dalis, pavyzdžiui, ne sezono metu, prieš Kalėdas, ieškoti ir pirkti bet kokia kaina arbūzus ir atlikti viską kaip robotas pagal viešai publikuotą receptą. Bet galite ir improvizuoti, pirkti šaldytas uogas žiemos ir bet kuriuo kitu metų laiku, sukurti visiškai naują savo unikalų receptą, kurio taip pat niekada nekartojate kaip vienodai tokio paties. Šioje vietoje pažymėtina yra tai, jog šerbetas labai tinka ir žiemą, būtent žiemą. Ir kuo šerbete daugiau ledukų, tuo puikiau. Niekas netrukdo Jums juo mėgautis prie židinio, krosnies ar gerai įkaitusių centrinio šildymo radiatorių, pirtyje ir kitur, bei tuo pačiu prisiminti saulėtą vasarą ir jos teikiamus malonumus pagardinus savo žieminio šerbeto taurę geros kokybės alkoholio lašeliu, jei sveikata leidžia tai daryti ir nesate vaikas.
Vienas iš įdomesnių šerbeto receptų, pagal kurį pasigaminę gaivų skanėstą tikrai nenusivilsite, yra šis:
INGREDIENTAI:
2 skiltelės arbūzo |
PARUOŠIMO BŪDAS:
Nulupti arbūzo žievę. Išvalyti arbūzo sėklas. Arbūzo skilteles supjaustyti kubeliais. Melioną taip pat nulupti. Susmulkinti. Arbūzo ir meliono gabalėlius sudėti į trintuvą. Vaisius užpilti apelsinų, citrinų sultimis. Suberti šaukštelį cukraus (galima cukraus berti ir daugiau, pagal skonį). Viską gerai išplakti. Mėgautis atšaldytu. ⸎⸎
Na, o mėgstantiems sukurti ką nors visiškai savo ir originalaus, vadovautis tik savo ar svečių skoniu ir pageidavimais, šerbetą galima gamintis iš maždaug 1/3 viso gėrimo tūrio sudarančių ledukų, kurie gali būti užšaldomi paprasčiausiame šaldiklyje, šaldytuvo šaldymo kameroje iš šaltinio vandens, arbatos, mėgstamų sulčių, pieno. Kita 1/3 ar 2/3 gėrimo tūrio gali būti pasirinktos šviežios ar šaldytos uogos, vaisiai, sultys. Jei pasirinkote įpilti 1/3 gėrimo tūrio uogų, likusioji 1/3 gali būti geros kokybės pienas ar ananasų sultys, negazuotas mineralinis vanduo. Alkoholio galima pilti pagal pasirinkimą arba ne. Tinka šaukštas medaus. Galima vietoje medaus dėti uogienę ar cukrų. Skanu įsidėti vanilinio cukraus, cinamono, mėtų, kardomono ar muskato. Tirštumą galite gauti kaip vaisinių ledų ar gėrimo, gaminkitės, kaip norite. Viskas suplakama elektriniame plaktuve, kuris gali suskaldyti ledukus iki vientisos konsistencijos.
Tiesiog išmokę gamintis tokį namų šerbetą sutaupysite labai nemažai pinigų, kuriuos karštomis vasaros dienomis išleidžiate gaiviesiems gėrimams, ledams, mineraliniam vandeniui ir t.t. Tirpsmo vanduo, suskaldyti ledukai duoda daug energijos, taip galite pamažu mažinti išgeriamos kavos ar arbatos kiekį ir keisti tuos gėrimus skaldyto ledo gėrimais, kurie išties yra puikūs, galite rinktis juos gardinti kuo tik norite.
Išmokę tokio namų gamybos šerbeto gabentis į gamtą termosuose ar specialiuose šaltą / karštą maistą, gėrimus išsaugojančiuose krepšiuose, sutaupysite. Ekonominį efektą pajusite ypač, jei turite vaikų, kurie nenustodami prašo pirkti išties brangius gaiviuosius gėrimus, ledus, kurie su nemažu antkainiu parduodami arčiau tų vietų, kuriose renkasi vasarotojai.
Be to, nors kartą susiskaičiuokite, kiek realiai pinigų išleidžiate vos per mėnesį vasarą ledams, gėrimams, vandeniui, arbatai, kavai, sultims, nektarams, girai, perkamai atvirose prekybos bei išpilstymo vietose, kavinėse, kioskuose, baruose. Ypač ta suma būna įspūdinga, jei auginate vaikus. Tiesiog ji būna tokia didelė, jog sunku net patikėti.
Todėl namų sąlygomis gamintis kokteilius, šerbetus, gaivius gėrimus, limonadus, girą ir t.t., pravartu. O dar pravarčiau išmokti patiems ir to išmokyti savo vaikus, jog visiškai nebūtina išgerti vienu mauku litrą vandens, po kurio laiko dar litrą ar du net kai yra labai karšta. Tie, kas maukia ir maukia iš nešiojamos gertuvės be sustojimo, baigia liūdnai. Bet tai jau ne šio rašinio tema.
Šaltiniai:
⸎ „Visuotinė lietuvių enciklopedija“, <https://www.vle.lt/straipsnis/serbetas/>, žr. 2024-06-27.
⸎⸎ AUTORIUS: Skirma, <https://www.lamaistas.lt/receptas/arbuzinis-serbetas-20888>, žr. 2024-06-27.