KEPTI EŽIUKAI
PASKANAUKITE KEPTŲ EŽIUKŲ
2024 08 05
Tai itin vaikams patinkantis patiekalas. Jį pasigaminti nesunku. Taip pat juo galite nudžiuginti bet kurį svečią ar viešnią.
Jums nereikės nakčia tykoti ir gaudyti ežiukų, kuriuos vėliau išsikeptumėte grilyje ar tiesiog ant laužo miške. Beje, ežiukų Lietuvoje žmonės nevalgo, kaip ir žvirblių, voverių ar gandrų.
„Ežiukai“ yra sausainiukai. Patikėkite, itin gardūs. Receptas beveik nežinomas, bet vertas įsidėmėti ir pasigaminti pagal jį naminių sausainių ypač dabar, kai miltų, konditerijos gaminių kainos šovė į aukštumas.
Pirmiausia Jums reikės senovinės konstrukcijos metalinės mėsmalės, tokios prisukamos prie stalo krašto. Ją susistatykite taip, kad vidiniai peiliukai būtų išimti, diskelis su skylutėmis turi būti parinktas tas, kur skylutės didesnės, o ne mažutės.
Jei senesnio modelio mėsmalės neturite, ties ta vieta ir baikite domėtis „Ežiukų“ gamybos procesu, Jūs jų neišsikepsite.
O jei mėsmalę turite, mėginkite kepti „Ežiukus“.
Štai, kokių produktų Jums reikės:
Stiklinės kvietinių miltų;
Stiklinės cukraus;
Stiklinės majonezo;
Galima įdėti vanilinio cukraus.
Gamybos eiga:
Jei norite kaloringesnių sausainių, įdėkite apie 200 g kokybiško sviesto ar margarino, tačiau tuomet miltų gali tekti įdėti daugiau. Cukraus galima dėti ir mažiau, pagal skonį.
Cukrų išsukite su majonezu taip, kad neliktų cukraus kristalėlių. Tada suberkite išsijotus miltus. Jei dedate sviestą, jį dėkite truputį palaikytą kambario temperatūroje, gerai išsukite ir sviestą dėkite prieš miltus. Galiausiai įdėkite vanilinio cukraus. Tešla turi būti riebi, pakankamai standi, nelipti prie rankų, gerai išminkyta. Suformuokite rutulį ir įdėkite į šaldytuvą kokiai valandai, kad tešla būtų kieta, tačiau pakankamai lanksti.
Išsiėmę tešlą iš šaldytuvo, nedideliais gumulais dėkite ją į mėsmalę, malkite. Kai pradės atsirasti sruogelėmis permalta tešla, žiupsneliais ją nutraukinėkite ir ant sviestiniu popieriumi išklotos skardos statykite savo „Ežiukus“. Jie būna iš tiesų labai panašūs į ežiukus gyvenančius miške, nes yra lyg spygliuoti. Ilgis maždaug 5-7 cm, plotis apie 3-4 cm, aukštis apie 3 cm,--- būtent tokie „Ežiukai“ labai patrauklūs.
Kepti reikia 180 laipsnių karštumo orkaitėje tol, kol „Ežiukai“ įgaus auksinį rusvą atspalvį. Jie iškepa greitai. Nesudeginkite.
Sausainiai tiesiog tirpsta burnoje. Svečiai, kurie nežino šio recepto, išties nustemba ir jei ima spėlioti, iš ko iškepti šie sausainiai, niekaip neatspėja, ypač nustemba sužinoję, jog „Ežiukuose“ nėra įdėtų kiaušinių. Bet kam dėti į šių sausainių tešlą kiaušinius, jei jau įdėjote majonezo, o jis juk gaminamas su kiaušiniais.
Šie sausainiai yra ne tik gana pigūs pagal jų sudėtyje esančiuosius produktus, trumpą paruošimo laiką, bet jie dar ir labai skalsūs: jų neįmanoma suvalgyti daug. Be to, kepdami namuose, žinote, ką įdėjote į sausainių tešlą, kad nėra jokių kenksmingų produktų, stabilizatorių ar saldiklių, kelis kartus perkepinto aliejaus bei skonių stipriklių, nuo kurių kenčia virškinimo sistema. Majonezą rinkitės tik tokį, kuriame nėra modifikuoto krakmolo.