NEVALGOMŲ PRODUKTŲ NĖRA, YRA TIK BLOGI VIRĖJAI!
GERIAUSIA PASAULYJE KINŲ VIRTUVĖ:
KULINARIJOS MENO TRADICIJA KINIJOJE SIEKIA 5 TŪKSTANČIUS METŲ, PRIEŠ 26 AMŽIUS KINAI JAU MAITINOSI TAIP, KAD JŲ MAISTO GAMINIMO PASLAPTYS SAVO SVARBA BUVO PRILYGINTOS POPIERIAUS IR PARAKO IŠRADIMAMS
2025-01-04
FAKTAI APIE KINŲ VIRTUVĖS IŠSKIRTINUMĄ
Kulinarijos meno tradicijos Kinijoje siekia 5 tūkstančius metų. Kinijoje sakoma: „Nėra nevalgomų produktų, yra tik blogi virėjai“.
Didelės ir senos kinų tautos žmonės išmoko valgyti viską. Žmonės Kinijoje suvalgo viską, ką duoda dosnioji gamta. Kinai yra išmokę atgaivinti ir pasenusius produktus. Kinai yra išradę tokius maisto gamybos būdus, kad jų virtuvė yra neatsiejama nuo jų medicinos, garsėjančios visame pasaulyje. Kinai išlieka jaunatviškos išvaizdos iki brandaus amžiaus, išsaugo sveikus dantis, liekną figūrą ir gražią odos spalvą.
Argi nevilioja tokia perspektyva? Tad pateikiame keletą paslapčių, kurios padės suprasti, jog gaminti taip, kaip kinai, nėra sudėtinga, visiškai nebūtina palikti savo pinigus kinų restoranuose, gaminti galite puikiausiai ir namie pagal kinų virtuvės receptus. Kas trečias pasaulio žmogus vartoja kiniškai pagamintą maistą. Šiuo metu tai pati populiariausia virtuvė visame pasaulyje.
PRAĖJO APIE 2600 METŲ, O KINŲ VIRTUVĖ IŠSAUGOJO VISAS SENOVINES PASLAPTIS
Filosofas Konfucijus dar prieš 26 amžius mokė: mėsos patiekale turi būti 1/3, kitos 2/3 – daržovės ir nemėsiški produktai, pavyzdžiui, ryžiai, makaronai, grūdai.
Štai, keletas pagrindinių maisto gaminimo taisyklių, kuriomis vadovaujasi kinai savo virtuvėse:
Viskas smulkinama vienodo dydžio kubeliais, rombais, šiaudeliais ar pan. Kinų virtuvės pagrindinis ypatumas yra tas, jog maisto produktų paruošimas iki jų terminio apdorojimo užtrunka, įdedama labai daug rankų darbo, tačiau pats terminis apdorojimas yra labai trumpas. Labai svarbi ir estetika, maisto produktų, daržovių pjaustymo menas yra pasiekęs aukštumas.
Grynos mėsos dideliais gabalais kinai nevartoja. Tai yra, kažko panašaus į steiką pas juos nerasi.
Mėsą kinai smulkina ir sumaišo ją su dideliu kiekiu daržovių, grybų, prieskonių.
Žuvys ir paukštiena paprastai nesmulkinamos.
Dauguma kinų patiekalų – tai kupsteliai supjaustytų produktų, kuriuos patogu valgyti specialiais pagaliukais. Juokeliai, jog kinai valgo tais savo pagaliukais ir tokiu būdu neįmanoma suvalgyti daug, todėl jie visi yra liekni, nėra tiesa.
Kinų virtuvės privalumai slypi maisto gaminimo paslaptyse, jie vadovaujasi tam tikrais dėsniais, maisto produktų ir prieskonių deriniais, kurie Europoje net nebuvo žinomi. Pavyzdžiui, kinai nenaudoja tokių receptų, kai maisto gamyba ant ugnies ar orkaitėje užtrunka valandų valandas. Jie seniai suprato, jog ilgas terminis apdorojimas nulemia visų vertingiausių maistinių savybių tiesiog sunaikinimą, ilgai kepinti ar troškinti, pavyzdžiui, daržoves, grybus, žuvį tolygu iš jų visus vitaminus, mikroelementus tiesiog sunaikinti ir ką jūs po to valgote, yra bevertis maistas, lygiai kaip imtumėte ir graužtumėte pernykštį sausą šieną.
Valgį kinai apkepina ant ugnies tik 2-3 minutes. Taip pat yra reikalingi tie specialūs indai-keptuvės su giliais dugnais, savotiškos trikampio piltuvo formos, kaip kad Vidurinėje Azijoje kad yra naudojami tie indai plovo gamybai. Trumpas terminis apdorojimas leidžia išsaugoti produktų vertingumą. Kinai niekada negamina grybų taip kaip mes čia, Lietuvoje: ilgai verdame ir po to kepiname riebaluose. Iš esmės po tokio grybų paruošimo valgome jau bevertį patiekalą, kuriame nebėra tokių vertingų mikroelementų ir vitaminų, kurie būdingi grybams.
Kinai daug dėmesio skiria patiekalų kvapams, aromatizacijai. Pačių netikėčiausių kvapų deriniai yra kūrybos sritis. Kinų vartojami prieskoniai savo deriniais gali būti netikėti, tačiau kvapas išgaunamas toks, jog vos užuodę patiekalo aromatus jau pasijuntate lyg galintys sukirsti tų kinų dubenėlių visą eilę, išragauti viską, ką jie tik pasiūlys.
Įdomu tas, kad kinas gali valgyti kiaulienos šonkauliukus, pasibarstęs cukraus pudra. Ir tai yra skanu ne tik kinui, skonis išgaunamas toks, kad nepajėgiate sustoti valgyti tų šonkauliukų. Kinai, galima sakyti visai nevartoja sviesto. Kitus pieno produktus jie vartoja labai retai.
PAGRINDINĖS KINŲ VIRTUVĖS GUDRYBĖS
Kinai neišsiverčia be kelių pagrindinių prieskonių. Nuo senų senovės ypatinga reikšmė teikiama antitoksinių savybių sojos padažui. Yra nustatyta, jog sojos padažas itin gerai apsaugo nuo onkologinių susirgimų. Beje, mūsų prekybos centruose galima rasti irt nusipirkti itin aukštos kokybės sojos padažo, pagaminto Čekijoje. Tas padažas yra patentuotas, itin gero skonio. Įpratę jį vartoti, suprasite, koks yra didelis skirtumas, pavyzdžiui, tarp įprastai paruoštos paukštienos ir paukštienos, kuri iki jos terminio apdorojimo buvo mažiausiai parą mirkytą sojos padaže. Taip pat šį padažą galima vartoti ir kaip įprastą padažą, ir kaip priedą į sriubas, mišraines, mėsos patiekalus, daržovių mišinius. Įpratę prie sojos padažo išskirtinio skonio, nebegalėsite savo virtuvės nė įsivaizduoti be jo. Verta įsidėmėti, kad sojos padažas dedamas ir į saldžius patiekalus, o apipylus juo ryžius ar makaronus, pasieksite tiesiog dievišką skonį. Mat, valgio skonį pabrėžia natrio glutaminatas, kurio yra sojos padaže.
Kinų virtuvėje svarbus ir imbieras.
Nereikia manyti, kad daug prieskonių – tai aštrūs patiekalai. Dažniausiai kinų yra vartojami aromatiniai prieskoniai: baltieji ir juodieji pipirai, daug svogūnų laiškų, česnako skiltelių ir daigų. Kinai puikiai žino, kad sudaiginti česnakai ir žirniai yra nepaprastai sveiką, daigus jie deda visur.
Populiarų Kinijoje ryžių krakmolą galima pakeisti bulvių krakmolu, tačiau svarbu skaityti etiketes, ar krakmolas nėra modifikuotas, su GMO, kas būtų pražūtis Jūsų sveikatai.
Geltoną ryžių vyną galite pakeisti desertiniu vynu.
Kinijoje mėgstami grybai, kai kurių jų rūšių pas mus nėra. Pakeiskite juos savais džiovintais grybais, ir tiek. Galite vartoti ir šviežius pievagrybius, kurių prekybos centruose yra didelis pasirinkimas ir jie nėra brangūs.
Prie mėsos, jei gaminate kiniškus valgius, tinka visos mūsų daržuose augančios daržovės. Reikėtų nepamiršti baklažanų, špinatų, agurtočių, moliūgų.
Garnyras – virti nesūdyti ryžiai, kuriuos, beje, reikia mokėti tinkamai išvirti, jie turi būti birūs, yra specialus receptas, kaip teisingai virti ryžius, virimo procesas tetrunka 12 minučių ant visiškai silpnos ugnies, puodas turi būti visiškai sandarus, po 12 minučių ryžiai neatidarius puodo, kuriame jie virė, laikomi dar 2 minučių. Tiesa, ant ryžių prieš juos verdant reikia užpilti verdančio vandens tiek, kad maždaug 1,5 cm vanduo apsemtų ryžių paviršių. Viskas, ko Jums reikia, tai yra itin sandarus puodas, kurio dangtis nesikilnotų nuo susikaupusių virimo garų. Nereikia užmiršti ir to, jog ryžius visada reikia nuplauti po tekančiu vandeniu prieš dedant juos į virimo puodą.
Prie kai kurių patiekalų yra patiekiami vermišeliai, paplotėliai, balta duona. Visa tai turi būti neutralaus skonio, kadangi pagrindinis patiekalas yra aromatingas, jo neturi niekas užgožti.
SVARBU TURĖTI SERVIRAVIMO INDUS
Nesunku yra įsigyti dubenėlių. Kinai pagrindiniam patiekalui naudoja didelį ovalinį indą, pagardai, kiti patiekalai sudedami į mažesnius ovalinius dubenis. Kiekvienas valgytojas gauna po savo dubenėlį ir pagaliukus. Idealu yra turėti mėlyno porceliano indus, tai būtų maksimaliai artima kinų tradicijai ir kultūrai.
Kiekvienas žmogus savo dubenėlyje gauna ryžių ar kito garnyro, mėsą ar žuvį, paukštieną su daržovėmis deda ant ryžių, vermišelių viršaus ar nardina į padažą.
Arbata – juoda ar žalia – geriama tarp patiekalų. Ir savo arbata kinai pagrįstai didžiuojasi, tai prekė, su kuria jie užkariavo visą pasaulį.
Sriuba patiekiama pabaigoje. Ji pilama į tą patį dubenėlį, kuriame buvo pagrindinis patiekalas.
Desertas Kinijoje yra paprastas, dažnai tai ryžiai ir vaisiai.
Kinų valgiai turi patraukliai atrodyti. Valgydami kinai mėgaujasi aromatais, patiekalų estetiniu vaizdu. Kinai valgydami peni ir savo akis gražiu patiekalų vaizdu, puikiais indais.
Pamėginkite ir Jūs, kaip kinai, valgydami siekti malonaus reginio, žavingo aromato ir pritrenkiančio skonio harmonijos.
RECEPTAI JŪSŲ BANDYMAMS SAVO VIRTUVĖJE
Internete yra gausu receptų, kaip kinų patiekalus gamintis namų sąlygomis.
Prekybos centruose Lietuvoje net yra atsiradusios atskiros lentynos, kur vienoje vietoje galite rasti reikalingus pagardus, padažus. Tačiau siūlymas yra tiesiog pratintis vartoti sojos padažą, geriausia tos rūšies, kur pagamintas Čekijoje. Taip pat vartokite kario prieskonį, pipirus, daug česnakų, jei patinka – ir imbiero, svogūnų, įvairių daigų, riešutų.
Taisyklė yra paprasta, maldami mėsą kukuliukams, prisiminkite, jog visai neblogai kartu sumalti ir keletą riešutų, atsiras egzotiškesnis skonis, paįvairinsite gana nuobodžią Lietuvišką virtuvę.
Pradžiai pateikiamas ne tikslus receptas, o tiesiog aprašymas, kaip svečiuojantis Brno mieste, dabartinėje Moravijoje, Čekijoje, 1990 metais teko stebėti jauną šeimininkę, akimirksniu pagaminusią nuostabų kinišką patiekalą. Tuomet Lietuvoje nebuvo nė vieno kinų restorano ar užkandinės, nebuvo ir į namus pristatomų kinų patiekalų, todėl matyti, kaip gaminami kinų valgiai ir juos ragauti, buvo išskirtinė patirtis.
PATIEKALAS PAGAL KINŲ VIRTUVĖS TAISYKLES IŠ BRNO: VIŠTIENA SU LAZDYNO RIEŠUTAIS
Pradžioje išsiverdate birių ryžių.
Po to juostelėmis maždaug 1-1,5 cm pločio ir apie 3-5 cm ilgio susipjaustote vištienos filė. Vištieną pagardinate sojos padažu, pamirkote, geriau tą padaryti bent prieš porą valandų ar mirkyti per naktį. Tada aliejuje apkepinate vištienos gabaliukus, prieskonių dedate pagal savo skonį, labai tinka karis, galima dėti mėgstamos rūšies pipirų, česnakų daigų ar skiltelių. Druskos nereikia iš viso, čekiškas sojos padažas turi pakankamai sūrumo. Po to išvirusius ryžius užpilate ant tos keptos paukštienos, maišote, įberiate keletą lazdynų riešutų branduolių. Štai, ir viskas! Sėsti prie stalo reikia akimirksniu, patiekalas gaminamas vos kelias minutes, ryžius geriau turėti išsivirtus iš anksto. Daržovių pasipjaustykite kokių tik norite, galite patiekti apkepinto baklažano. Kas mėgsta, tinka geros kokybės pomidorų padažas, jų yra įvairių ir juos pasirinkite patys. Su tokiu patiekalu, jei būsite pasirūpinę dailiais dubenėliais, iš kurių valgomi kinų patiekalai, ir lazdelėmis, būsite nusipirkę gero balto vyno, sublizgėsite bet kurioje svečių ir viešnių kompanijoje. Svarbiausia – tai yra išties labai nebrangu. Skonio, kokybės, kainos, estetikos, aromatų, gerų patirčių ir net kūrybinio įkvėpimo santykis yra maksimalus. Beje, nuo tokių valgių netunkama, jie lengvai virškinami, sotūs.
Iš gausių įvairių receptų atrinktas labai artimas lietuvių skoniui yra šis:
RUTULIUKAI IŠ FILĖ
3 ASMENIMS REIKĖS:
500 g turimos mėsos filė, svogūnas, keletas graikiškų riešutų ir migdolų, 2 kiaušiniai, 2 šaukšteliai malto imbiero, 1 šaukštelis „Vegetos“, ½ šaukštelio smulkintų kmynų, miltų apvoliojimui ir aliejaus kepimui.
Padažui: apie 7 g pomidorų pastos, 1 šaukštas aliejaus, 1,5 šaukštelio cukraus, po žiupsnelį druskos ir „Vegetos“, apie 2 šaukštelius krakmolo.
Pastaba: jei nevertinate ir nevartojate „Vegetos“, tiesiog pasirinkite krapų, petražolių mišinius, kt.
Gaminimas: Filė sumalama kartu su svogūnu, riešutais, įdedame prieskonius. Įmušame kiaušinius ir gerai išmaišome. Iš šios tešlos formuojame mažus rutuliukus. Apviliojame rutuliukus miltuose. Kepame aliejuje kol įgaus auksinį atspalvį.
Galima valgyti vien su daržovėmis ar pasigaminti patiems pomidorų padažą: aliejuje pakaitinate pomidorų pastą, įpilame 2 šaukštus vandens, sudedame prieskonius ir šiame padaže pašildome trumpai rutuliukus iš mėsos. Baigdami įpilame į padažą vandenyje išmaišytą krakmolą.
Garnyrui labai tiks ryžiai, tačiau galite skanauti šiuos rutuliukus ir su bulvytėmis ar vien tik su daržovių garnyru.
BAKLAŽANAI ČESNAKŲ PADAŽE
REIKĖS: 1 kg baklažanų, 30 g aliejaus, 5 g česnako, 100 g jautienos ar kiaulienos, 2,5 g druskos, 10 g cukraus, 30 g sojos padažo, 10 g acto, 10 g svogūnų laiškų, 250 g mėsos sultinio.
Gaminimas: baklažanų odelę nulupkite, supjaustykite juos kubeliais. Mėsą reikia smulkiai sukapoti. Česnaką susmulkinkite. Aliejų keptuvėje įkaitinkite iki 180 laipsnių pagal Celsijų. Baklažanus kepkite, kol suminkštės. Po to kubelius išimkite ir sudėliokite ant popierinės servetėlės, kad nutekėtų aliejaus perteklius. Keptuvėje dar kartą įkaitinkite jau šviežiai įpiltą aliejų, sudedate smulkintą česnaką ir mėsą, apkepinkite ir suberkite druską, cukrų, supilkite sojos padažą ir sultinį. Užvirinkite. Sudėkite į tą skystį baklažanus, patroškinkite 1 minutę. Apšlakstykite actu, bet jei jo nemėgstate, galite to ir nedaryti, galima apšlakstyti vynu. Apibarstote smulkintais svogūnų laiškais.
SKANAUS!
Post scriptum. Namie gaminti pagal kinų tautos valgio gamybos išmintį yra ne tik kelias į sveikatą ir pinigų sutaupymas. Tai yra meno rūšis, kelias į harmoningą kasdienybę, naujus potyrius. Jums nereikia eiti į kokius brangius mokymo kursus, šito išmokti galite nesunkiai savarankiškai ar eksperimentuoti kartu su draugais, šeimos nariais, kolegomis.
Naujieji Kinų metai 2025-aisiais prasidės tik sausio 29-ąją!
Taigi, laiko pasimokyti, kaip gaminti kinų patiekalus, yra. Skirtingai nuo Europietiškųjų nukrautų stalų ir persivalgymo riebiu, neretai nesveiku, per ilgai termiškai apdorotu ir jau nevertingu iš viso maistiniu požiūriu maistu, tradicijų, kinų valgiai yra išskirtinai vertingi žmogaus organizmui ir jo ilgaamžiškumui, sveikatai puoselėti.
Šaltinis: Armonienė, Andžela. Nėra nevalgomų produktų. Pagrandukas. 1993, Nr. 2, p. 35.