CARIENĖS VALGIAI
PAPRASTA IR NESUNKU: „CARIENĖS UOGIENĖS“ RECEPTAS
2025-02-23
Kol Lietuvoje už lango vis dar žiema, verta ne tik susiskaičiuoti, kiek įvairių atsargų turite iki vadinamųjų „pirmųjų bulvių“ meto, bet ir pasiplanuoti, ko prisikaupsite, prisirinksite, prisipirksite jau naujuoju derliaus sezonu šiais metais, pradedant nuo pirmųjų augančių pavasarinių daigų, baigiant grybais ir uogomis bei riešutais.
Kai skanaujate kažką, kas jums nežinoma, netikėta, visada susikaupia papildomas entuziazmas kažkada tą padaryti ir patiems. Paprasčiausias to pavyzdys yra uogienių, džemų, kompotų atsargų kaupimas, o esamu metu pasirengimas tą daryti jau ateinantįjį derliaus surinkimo sezoną.
Mažai kas verda uogienes ir džemus namuose dėl įvairių priežasčių ir viena iš pagrindinių yra ta, jog dauguma tiesiog šaldo visas tas miško, sodo, daržo gėrybes ar perka jau užšaldytas prekybos centruose.
„Carienės uogienę“ vartoti sveika. Gera kabinti su saiku tą uogienę, skanauti ir prie arbatos puodelio tyliai sau mąstyti, jog niekuo visiškai nesiskiriate nuo pačių galingųjų, nes galite sau leisti tikrą stebuklą – rankų darbo ir namie pagamintą „Carienės uogienę“.
Išsivirkite „Carienės uogienę“. Kada nors. Paskanaukite. Įspėjimas: be geros kokybės agrastų to nepadarysite. Taigi, agrastai ir galimybė bent trumpam pasijusti valdovu, galima sakyti, yra neatsiejami.
Receptas :
Pirmiausia reikia pasirūpinti geros kokybės agrastais. Užsiauginti patiems ar pirkti. Jums reikės:
1 kg didžiųjų agrastų, 1 kg cukraus, 100 g vyšnių lapų, 3 stiklinių vandens.
Gaminimo eiga:
- Vyšnių lapus užpilti šaltu vandeniu, užvirinti, palikti nuovirą atvėsti.
- Nuplauti agrastus, nulupti jų kotelius.
- Įpjauti kiekvieno agrasto šoną ir šaukšteliu išimti sėklas.
- Agrastų luobeles užpilti vyšnių lapų nuoviru ir palikti nakčiai.
- Ryte skystį nupilti. Sudėti cukrų ir pasigaminti sirupą.
- Į karštą sirupą sudėti uogas ir kaitinti ant lėtos ugnies iki virimo. Pavirinti apie 10-15 minučių, reguliariai nugraibstyti putas.
- Atvėsinti uogienę.
- Dar kartą ją užvirinti.
- Likus apie 2-3 minutėms iki užvirimo, įberti vyšnių lapų.
- Supilstyti į stiklainius ir uždaryti.
Kaip yra aišku iš aukščiau pateiktojo recepto, net jei viską pirksite, įskaitytinai ir agrastus, pramoga ir galimybė pasijusti caru nekainuos nė 10 eurų, įskaitytinai ir uogienės virimui reikalingą virtuvės įrangos naudojimą, dujas ar elektrą, vandens kainą, stiklainių ir jų dangtelių kainą. Be to, jums reikalinga gera virėja ar samdoma namų gaspadinė. Kiek ji kainuos šių metų vasarą, kada bus naujas agrastų derlius, nežinia. Nebūtų stebėtina, jog analogiška uogienė atsiras ir prekybos tinkluose už kiekvienam prieinamą kainą ar jos bus įmanoma paragauti įvairiose degustacijose, sodybų renginiuose, mugėse, miestų šventėse, kur net viena pati paprasčiausia spurga gali kainuoti iki 10 eurų. Tuomet suprantama, galimybių skanauti tokią uogienę ir atitinkamai tų, kurie įpirktų tokį gardėsį, gerokai sumažėja.
Tačiau bet kuriuo atveju pasijusti kokiu nors carienės aplinkos favoritu ar karaliuku tikrai galite ir tokiu būdu: tiesiog skanaudami gerus ir šimtmečiais patikrintus valgius, skanėstus, gėrimus ir, žinoma, maisto bei gėrimų gaminius iš uogų ir kitų itin vertingų gėrybių.